Leaders Go First

Op mijn vraag “Wat helpt om medewerkers en teams aan te zetten tot gewenst gedrag?” komt steevast het antwoord ‘voorbeeldgedrag’.

 Voorbeeldgedrag

 Wat hiermee dan bedoeld wordt, zijn praktische uitwerkingen van voorbeeldgedrag: “Als ik wil dat mijn medewerkers een veiligheidsbril dragen, dan moet ik dat als leider ook doen wanneer ik op de werkvloer ben.” Of: “Als ik wil dat medewerkers hun dag effectief benutten, helpt het als ik vroeg – wellicht als eerste – op mijn werk ben en degene ben die het alarm inschakelt.”

 Ik realiseer me steeds vaker dat het voorbeeldgedrag van leiders zich uitstrekt naar iets veel fundamentelers. Iets essentiëlers.

 In organisaties willen we dat medewerkers loyaal zijn, zich verbinden aan de organisatie, het beste van zichzelf geven, hun nek uitsteken, initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen.

 De vraag is hoe leiders hierin effectief het voorbeeld kunnen geven. 

Ik ontdek dat waar alles begint, is hoe leiders de relatie met hun teams en medewerkers vormgeven. En het voorbeeld wat zij hierin geven

 Welk voorbeeld geven leiders in de relatie?

 Als ik aan het begin van het jaar met mijn medewerker de afspraak maak om elkaar iedere twee weken persoonlijk een half uur te spreken. Kom ik die afspraak dan na? Kom ik opdagen?

 Ik kom veel leidinggevenden tegen die deze afspraak zelf al niet zo serieus nemen omdat ze weten dat ze die toch niet zullen nakomen. En nog meer leidinggevenden die deze afspraak in januari maken en in februari al voor de eerste keer verzuimen.

 Hoe erg is dat? Werken we niet met volwassen mensen?

 Mensen verbinden zich aan mensen. Voordat mensen het beste van zichzelf geven aan een organisatie, beginnen ze met zich te verbinden aan mensen. Maar mensen verbinden zich niet aan abstracte zaken zoals ‘organisaties, processen en doelen’.

Do You Show Up?

 Mensen verbinden zich aan mensen, althans, als je ze de kans geeft. Dus de gewetensvraag is: “Do you show up?” Hoe integer en betrouwbaar ben je als leider? Als we elke maand een bilateraal overleg hebben, staat die afspraak dan?

En als die afspraak staat, ben je er dan ook? Kun je er zijn met volledige aandacht en ruimte in jezelf? Hoe heet je mensen elke keer opnieuw welkom in deze ontmoeting? Geef je het beste van jezelf, toon je initiatief in deze relatie, steek je je nek uit om je medewerker daadwerkelijk te zien?

 Vanuit deze betrouwbare verbinding, vanuit dit voorbeeldgedrag, kun je – als secure base – met je medewerker en team geloofwaardig in gesprek komen over hoe zij het beste van henzelf geven, initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen in hun rol en functie. Hoe zij daar eerlijk naar kijken, wat ze ervaren als ze dat doen, wat hen tegenhoudt om het te doen. Wat het hen oplevert – in alle eerlijkheid- om dit niet te doen!

 Commitment en dit voorbeeldgedrag van jou als leider vergroten de kans op commitment van je medewerkers.

 Quiet Quitting

Ik moet denken aan wat een coachee mij vertelde. In zijn jeugd had hij een vader die ‘er nooit was’. Zijn ouders gingen scheiden. Zijn vader beloofde hem om hem iedere week op zaterdag op te halen, iets leuks te doen, een nachtje te logeren en dan zondagavond weer terug te brengen. Nadat hij als jong ventje een paar weken met zijn rugzakje in zijn hand in de gang tevergeefs had staan wachten, gaf hij de moed op en checkte hij uit.

 Als ik niet kom opdagen in de relatie met mijn medewerker, dan checkt ook mijn medewerker uit! Zo creeer je ‘Quiet Quitters’: een term die in het leven is geroepen door TikTok gebruikers. Quiet Quitting houdt in dat medewerkers het minimale doen van wat er van ze wordt verwacht en geen taken aannemen die buiten hun takenpakket vallen. Kortom: gedemotiveerde medewerkers.

Integer Als De Maffia

En wees eens brutaal eerlijk naar jezelf. Hoe betrouwbaar ben ik? Hoe integer ben ik? Als ik een afspraak maak met iemand, weet ik dan zeker dat ik die nakom? Of weet ik van mezelf dat er altijd nog iets tussen kan komen? Dat ik zeker weet dat ik mijn afspraak nakom, als het uitkomt. Medewerkers geloven namelijk eerder daden dan woorden.

 Ben ik zo integer als de maffia? De maffia is zo rijk omdat ze integer zijn. Niet integer zoals in ‘ze gedragen zich ethisch’, maar wel integer zoals in, als ze zeggen dat ze morgen jouw zaak komen verbouwen als je niet betaalt, dan kun je erop rekenen dat ze komen. Ze komen hun afspraak na!

Scroll naar boven